Κύπρος

Πότε θα είναι ορατή η μερική έκλειψη σελήνης στην Κύπρο

index.php?id=18&rid=5256

Την ερχομένη  Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017, θα έχουμε το πρώτο καλοκαιρινό αστρονομικό φαινόμενο  του 2017, τη Μερική Έκλειψη της Σελήνης, η οποία και θα είναι ορατή από όλα τα μέρη της Κύπρου σύμφωνα με τον Χρύσανθο Φάκα, Δημοτικό Σύμβουλο Λευκωσίας και Προέδρο Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου.  

Κατά την διάρκεια μιας έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από την Σελήνη, δηλαδή η Σελήνη μπαίνει στη σκιά της Γης.

Κατά την διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη ,όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις ,διότι η Γη διαθλά και  σκεδάζει έντονα την Ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη είναι ορατή και όχι απευθείας από τον Ήλιο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης (19ω22λ) να αρχίζει η Σελήνη να αλλάζει χρώμα και να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη για το λόγο που προαναφέραμε.

Είσοδος στην σκιά της Γης : 19:22 (έναρξη αλλαγής χρώματος)

Μέγιστο της Έκλειψης: 20:20

Έξοδος εκ της σκιάς της Γης : 21:18 (έναρξη επαναφοράς Σελήνης στο αρχικό της χρώμα)

Να σημειώσουμε όμως ότι  όλα τα άνω  θα είναι παρατηρήσιμα χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου μετά την δύση του Ηλίου.

Με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα προσκαλούν το κοινό στο Αστεροσκοπείο τους, στη Λεωφόρο Λάρνακος 78, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την έκλειψη Σελήνης δια τηλεσκοπίου καθώς και  τους πλανήτες Δία και Κρόνο που αυτές τις μέρες κοσμούν τον ουρανό μαζί με τις Περσίδες που θα κορυφωθούν το Σάββατο 12 Αυγούστου.

Το καλοκαίρι είναι μια ευκαιρία για να ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε τον ουρανό , αξιοποιήστε το!

 

sigmalive.com