Ελλάδα

Αθηνά Οικονομάκου: Οι προτεραιότητές μου άλλαξαν από τότε που έγινα μητέρα

index.php?id=18&rid=19842

Η δημοφιλής ηθοποιός απολαμβάνει τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του γιου της, Μάξιμου, και εξηγεί στο «Down Town» με ποιο τρόπο έχει αλλάξει η ζωή της.

Από την Πένη Θωμοπούλου 

Ο χρόνος φαίνεται εχθρός της, όμως, έχει καταφέρει να τον κάνει φίλο της. Τα σπινθηροβόλα μάτια της, η οξυδέρκεια, το χαμόγελο που σε καθηλώνει και το βλέμμα που δεν αφήνει περιθώρια για λάθη σε κάνουν να νιώθεις σίγουρος και ασφαλής όταν βρίσκεσαι μαζί της – κι ας «παίζει» με τα δευτερόλεπτα. Βρίσκεται καθοδόν για το σπίτι μετά από μια γεμάτη και κουραστική ημέρα (γύρισμα για το «Έλα στη θέση μου» του Alpha και ραντεβού για την εταιρία κοσμημάτων «AllOver»), όμως, δεν παραπονιέται. «Ευτυχώς, έχω ανοιχτή ακρόαση στο αυτοκίνητο και μπορώ να μιλάω. Κερδίζω χρόνο», μου λέει. Για λίγα δευτερόλεπτα σκέφτομαι τα λόγια της και -μη θέλοντας να καταχραστώ τοn χρόνο της- πατάω το Rec.

Σε έχω ακούσει να χωρίζεις τη ζωή σου σε δυο περιόδους – την Αθηνά προ Μάξιμου (σ.σ. ο γιος της) και την Αθηνά μετά Μάξιμου. Εγώ, όμως, βλέπω ακριβώς τον ίδιο άνθρωπο.
Δεν έχω αλλάξει εγώ, οι προτεραιότητές μου έχουν αλλάξει. Όταν έρχεται ένα μωρό και γίνεσαι γονιός, θέλεις δεν θέλεις, η ζωή σου αλλάζει 180 μοίρες. Δίνεις στη ζωή άλλη διάσταση. Ασχολείσαι, κυρίως, με σημαντικά πράγματα και στεναχωριέσαι μόνο με τα σοβαρά. Όχι από επιλογή, από ανάγκη. Δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο. Η καθημερινότητα έχει έναν παρονομαστή: Το μωρό. Η κάθε μέρα σου είναι διαφορετική και, το βασικότερο όλων, δεν ορίζεται και δεν ελέγχεται. Για έναν άνθρωπο που έχει μάθει να ζει και να έχει τον πλήρη έλεγχο, όπως εγώ, είναι πρωτόγνωρο αλλά και μαγικό.

Μαμά, σύζυγος, επαγγελματίας, γυναίκα – και με το «σύνδρομο» της καλής μαθήτριας. Ο «έλεγχος» γράφει σε όλα άριστα;
Αρχικά, να σου πω ότι τα είπες με τη σωστή σειρά (γέλια). Το «άριστα» είναι ουτοπικό, όμως, όλα αυτά μου ανήκουν κι επειδή όντως είμαι τελειομανής προσπαθώ όλα να τα κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη ζωή μου είναι η μητρότητα. Δεν έχω μάθει, όμως, να αφήνω τίποτα στην τύχη του. Θέλω να είμαι σωστή, συνεπής και συγκεντρωμένη στη δουλειά μου, τόσο στην υποκριτική όσο και στο «AllOver», αλλά και στις συνεργασίες μου στο Instagram, χωρίς φυσικά να στερώ τον χρόνο μου από τον άντρα μου.

Την Αθηνά δεν άκουσα να αναφέρεις…
Η Αθηνά έχει μείνει λίγο πίσω, την έχω παραμελήσει λίγο αλλά δεν με πειράζει. Είναι δική μου επιλογή και ευθύνη, οπότε είμαι πολύ χαρούμενη και συμβιβασμένη με αυτό.

Υπάρχει κάτι που σου λείπει;
Ο ελεύθερος χρόνος χωρίς ευθύνες και άγχος. Να μπορέσω να περάσω χαλαρές ώρες σε ένα cafe με μια φίλη μου, να πάω μια βόλτα με τον άντρα μου, να κάνω ένα ταξίδι. Μου λείπουν αυτά, το ομολογώ. Ωστόσο, είναι τόσο μεγάλη η χαρά που σου δίνει ένα μωρό που η έλλειψη είναι στιγμιαία, μετά τα ξεχνάς. Εξάλλου, όταν γίνεσαι μητέρα, γνωρίζεις τι επακολουθεί οπότε το παίρνεις απόφαση και προχωράς.

Με το σπίτι ασχολείσαι;
Καλή νοικοκυρά και καλή μαγείρισσα ήμουν πριν αποκτήσω το μωρό. Πλέον, δεν έχω χρόνο για το σπίτι. Βάζοντας προτεραιότητες αποφάσισα να κάνω όλα όσα δεν μπορεί να κάνει κάποιος άλλος για εμένα. Είμαι τυχερή και έχω βοήθεια κάποιες ώρες της ημέρας, οπότε δεν χρειάζεται εγώ να ασχολούμαι επισταμένως με το σπίτι.

Ο Μάξιμος είναι, πλέον, 11 μηνών. Κοιτώντας πίσω, τι σε δυσκόλεψε περισσότερο;
Όταν γίνεσαι πρώτη φορά μητέρα όλα είναι δύσκολα, γιατί όλα είναι πρωτόγνωρα. Το πρώτο διάστημα έχεις μεγάλη αγωνία για το αν ό,τι κάνεις είναι σωστό, αν το μωρό είναι καλά – είναι δεκάδες οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σου. Στην αρχή, δεν ξέρεις γιατί κλαίει το μωρό, γιατί γκρινιάζει. Δεν υπάρχει επικοινωνία και αλληλεπίδραση – κι αυτό είναι πολύ αγχωτικό.

Η στιγμή που απολαμβάνεις περισσότερο με τον μικρό;
Το βράδυ, όταν τον κάνω μπάνιο, τον ταΐζω στην αγκαλιά μου και τον κοιμίζω. Είναι η πιο σημαντική μας στιγμή.

Ο Φίλιππος τι είδους μπαμπάς είναι;
Ο καλύτερος του κόσμου! Τουλάχιστον, στα μάτια μου.

Σε βοηθάει με το μωρό ή έχει μια πιο παρατηρητική στάση;
Ο Φίλιππος δεν είναι πολλές ώρες στο σπίτι, ωστόσο, τις ώρες που είναι εδώ είναι αφοσιωμένος στο παιδί και κατ’ επέκταση και σε μένα. Είναι ένας πολύ δοτικός μπαμπάς, έχει τρομερή σύνδεση με το παιδί. Είμαι πολύ περήφανη για το πώς έχει καταφέρει να είναι ως μπαμπάς. Ο μικρός τού έχει αδυναμία και χαίρομαι πολύ τη σχέση τους. Άσε που αν χρειαστεί μπορώ να τους αφήσω μια ολόκληρη ημέρα μαζί χωρίς να έχω καμία ανησυχία. Στην καθημερινότητα, σε πρακτικά θέματα, δεν προλαβαίνει να με βοηθήσει, λόγω φόρτου εργασίας. Τα Σαββατοκύριακα, όμως, είμαστε οι τρεις μας και μοιραζόμαστε και τις δουλειές και τις ευθύνες του μωρού.

Λένε ότι όταν έρχεται ένα μωρό οι ισορροπίες αλλάζουν. Πως το ζευγάρι περνάει μια μικρή κρίση και η σχέση τοποθετείται σε άλλη βάση. Εγώ σε ακούω να μιλάς για τον Φίλιππο και νιώθω ότι είσαι ακόμα πιο ερωτευμένη μαζί του…
Οι ισορροπίες σίγουρα αλλάζουν. Εμφανίζονται νέα προβλήματα, νέες ευθύνες, μειώνεται ο χρόνος που έχεις με τον άνθρωπό σου και οι συνθήκες δεν ευνοούν. Μέχρι το παιδί να μεγαλώσει λίγο και η μητέρα να καταλάβει ότι δεν πρέπει να βάζει σε δεύτερη μοίρα τον άντρα της και ο άντρας ότι έχει και ένα παιδί και πρέπει να είναι εκεί, χρειάζεται χρόνος. Στη δική μου περίπτωση, το γεγονός ότι ο Φίλιππος είναι τόσο συνδεδεμένος με το παιδί και έχει πλήρη αίσθηση της πραγματικότητας, εκτός του ότι με κάνει να νιώθω τυχερή, με κάνει να τον θαυμάζω και να τον αγαπώ ακόμα περισσότερο. Στα μάτια μου είναι ακόμα πιο όμορφος και θελκτικός.

Σε ποιον μοιάζει ο Μάξιμος;
Νομίζω πως είναι ένα κράμα μας. Εμφανισιακά μοιάζει και στους δυο. Ως χαρακτήρας, μέχρι στιγμής, δείχνει να είναι ένα παιδί με πολύ υψηλή αντίληψη, χαρούμενο και επικοινωνιακό. Όταν, βέβαια, κάτι τον ενοχλεί γίνεται και αντιδραστικός. Τώρα, ποια στοιχεία έχει πάρει από ποιον… το αφήνω στην κρίση σου (γέλια).

Έχουν υπάρξει στιγμές που έχεις σκεφτεί την ατάκα των περισσότερων μαμάδων «όταν γίνεις μητέρα θα με καταλάβεις»;
Φυσικά! Είναι νομοτελειακό, δεν γλιτώνεις από αυτό. Όταν γίνεσαι μαμά καταλαβαίνεις και δικαιολογείς πολλά πράγματα της μητέρας σου και των γονιών σου. Αλλάζει ξαφνικά ο τρόπος σκέψης σου και πολλά πράγματα που έλεγες «εγώ δεν θα το κάνω ποτέ αυτό» τα βρίσκεις μπροστά σου.

Δώσε μου ένα παράδειγμα…
Ανησυχώ για το αν, πότε και πόσο θα φάει το μωρό μου, που δεν το λες και «φαγανό», όπως ανησυχούσε η μητέρα μου για μένα μέχρι που μεγάλωσα. Πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου να αντιδρά όπως εκείνη. Και επειδή στο θέμα του φαγητού μοιάζω κι εγώ με τον Μάξιμο, νιώθω ότι ξανά ζω την ίδια ιστορία με αντεστραμμένους ρόλους.

Το δεύτερο παιδί είναι στα σχέδιά σας;
Θέλω να κάνω δεύτερο παιδί, αλλά δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου. Αυτά τα πράγματα, όμως, δεν τα καθορίζεις πάντα. Αν προκύψει, με χαρά θα μεγαλώσουμε την οικογένειά μας – αν είναι θέμα επιλογής προτιμώ να αφήσω λίγο τον χρόνο να περάσει. Έχω ανάγκη να βρω λίγο περισσότερο τις ισορροπίες μου με το πρώτο παιδί και μετά να κάνω δεύτερο.

Επαγγελματικά είσαι ακόμα μια χρονιά στο πολύ επιτυχημένο σίριαλ του Alpha, «Έλα στη θέση μου», και παρά τη διακοπή λίγων μηνών με τον ερχομό του μωρού φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Νιώθω σαν να μην πέρασε μια ημέρα. Σε αυτή τη δουλειά νιώθω σαν να είμαι με την «οικογένειά μου». Με υποδέχτηκαν όλοι με μια τεράστια αγκαλιά -και οι συνεργάτες μου και ο κόσμος- και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Η συνθήκη φέτος είναι καλύτερη από ποτέ. Δουλεύω πολύ συγκεκριμένες μέρες και ώρες, εξαιτίας του μωρού, με αποτέλεσμα ούτε να κουράζομαι, ούτε να νιώθω ενοχές επειδή λείπω πολλές ώρες.

Υπήρξε στιγμή που σκέφτηκες να μην επιστρέψεις λόγω του μωρού;
Σταμάτησα τα γυρίσματα στον έβδομο μήνα. Τότε, η παραγωγή μου ζήτησε να τους πω ποια ήταν τα σχέδιά μου κι αν ήθελα να ξαναγυρίσω στη σειρά μετά που θα γεννήσω. Ζήτησα, αν γινόταν, να τους απαντήσω λίγο μετά τον ερχομό του μωρού γιατί δεν γνώριζα πώς θα είναι η ψυχολογία μου κι αν θα μπορώ να τον αφήνω, παρά το ότι αγαπώ πολύ τη δουλειά μου. Ευτυχώς, μου έδωσαν το δικαίωμα να αποφασίσω αργότερα. Τελικά, επέστρεψα στη σειρά όταν ο Μάξιμος έγινε επτά μηνών και με συγκεκριμένες συνθήκες.

Θα συνεχιστεί και για τέταρτη σεζόν το σίριαλ;
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε. Από θέμα απήχησης και τηλεθέασης σίγουρα υπάρχει η προοπτική, ωστόσο, εγώ δεν έχω κάποια συζήτηση για του χρόνου.

Θα ήθελες όμως;
Αν ο ρόλος της Φαίης μπορούσε σεναριακά να εξελιχθεί και οι συνθήκες εργασίας μού το επέτρεπαν, όπως φέτος, φυσικά.

Από το θέατρο απέχεις σχεδόν τέσσερα χρόνια. Δεν σκέφτεσαι να επιστρέψεις;
Αν και υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες και δελεαστικές προτάσεις, δυσκολεύομαι να πω ακόμα το «ναι». Ενώ χτυπάει δυνατά η καρδιά μου με το θέατρο και μου έχει λείψει πολύ, μου είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτώ ότι για μια θεατρική σεζόν, οκτώ μήνες, δεν θα κοιμίζω εγώ το παιδί μου κάθε βράδυ. Μου φαίνεται αδιανόητο. Νομίζω ότι θα χάνω πολύ σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητάς μας και δεν θέλω να κάνω αυτή τη θυσία.

Πολλή ενέργεια, δημιουργικότητα και χρόνο αφιερώνεις και στο πρώτο σου «παιδί», την εταιρία με τα κοσμήματα «AllOver»…
Με τα «AllOver» (allover.gr) δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά εδώ και τρία χρόνια. Και, όντως, είναι «παιδί» μου. Η εταιρία ολοένα και μεγαλώνει, εξελίσσεται και νιώθω ότι πλέον αποτελεί επαγγελματική μου προτεραιότητα. Εδώ και λίγο καιρό μετακομίσαμε και το γραφείο μας. Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, σε έναν χώρο που μας εμπνέει πολύ. Εκτός από το e-shop θα εξυπηρετούμε και ως κατάστημα λιανικής ενώ, οσονούπω, έρχονται νέα πράγματα και νέες συνεργασίες – και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Και σε αυτό το σημείο θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο, σε Ελλάδα και Κύπρο, που μας αγαπάει και μας στηρίζει τόσο πολύ!

Info: Το σίριαλ «Έλα στη θέση μου» μεταδίδεται κάθε Σαββατοκύριακο στις 18.30 από τον Alpha Κύπρου.

*ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ «PEOPLE» ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

likephilenews